Practische informatie over Londen

Wat is het verschil tussen Groot-Britannië, Engeland en het Verenigd Koninkrijk? Wat is het tijdsverschil met Nederland én hoe werken de Engelse gewichten en maten? Antwoord op deze vragen en veel meer praktische informatie is te vinden op deze pagina. Het antwoord op jouw vraag niet kunnen vinden? Laat het ons weten of kijk bij onze overige vraagstukken.

Engeland, Groot-Britannië of het Verenigd Koninkrijk?

Er worden nog steeds veel fouten gemaakt wanneer een bepaald land of groepje landen wordt benoemd. Laten we dit probleem voor eens en altijd oplossen.

Engeland, Groot-Britannië en het Verenigd Koninkrijk zijn alle drie verschillend. Daarnaast kennen ze ook allemaal hun eigen Engelse vertaling wat de boel nog ingewikkelder maakt.

Groot-Britannië

Groot-Britannië wordt gevormd door Engeland, Wales en Schotland. Het gehele eiland, inclusief alle kleine omliggende eilanden behoren tot de term Groot-Britannië (ofwel: Great Britain).

De kleinere eilanden zijn: Orkneys Islands, de Shetland Islands en het eiland Wigh. De Kanaaleilanden het Isle of Man vallen echter buiten de boot en behoren niet tot de groep.

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Groot-Britannië en Noord-Ierland. Dit valt ook te herleiden uit de volledige Engelse naam: The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.

>> Zoek treintickets naar Londen! Al vanaf 82 euro voor een retour <<

Tijdsverschil met Londen: wintertijd zomertijd

Het tijdsverschil met Nederland is altijd 1 uur. Wanneer het bij ons 13:00 uur is, zal het bij de Engelsen 12:00 uur zijn. Of het nu winter- of zomertijd is maakt geen verschil.

Heel Groot-Britannië valt namelijk onder Greenwich Mean Time (GMT). In Nederland vallen we onder European Standard Time (EST). Hoewel Engeland en Nederland beide een zomertijd kennen waarbij de klok een uur vooruit gaat, betekent dit niet dat er een verschil is.

Dit komt omdat in beide landen de zomer-en wintertijd gelijktijdig wordt ingevoerd. Hierdoor blijft het verschil altijd 1 uur. Je smartphone past deze tijden automatisch aan. Dit gebeurt op basis van je internetverbinding.

>> Hoe staat het met de Britse pond na de Brexit?<<

Engelse maten omrekenen

Niet overal in het Verenigd Koninkrijk (waaronder Engeland dus valt) wordt het metrische stelsel gebruikt om gewichten en maten aan te duiden. Her en der zijn de oude Britse gewichten nog te vinden. Een gebruikelijk voorbeeld zijn de wegenborden die in mijlen zijn aangegeven.

Imperial naar metrisch

 • 1 inch = 2,5 centimeter
 • 1 foot = 30 centimeter
 • 1 mile = 1,6 kilometer
 • 1 ounce = 28 gram
 • 1 pound = 454 gram
 • 1 stone = 6,35 kilogram
 • 1 pint = 0,6 liter
 • 1 gallon = 4,6 liter

Metrisch naar imperial

 • 1 millimeter = 0,04 inch
 • 1 centimeter = 0,4 inch
 • 1 meter = 3 feet 3 inches
 • 1 kilometer = 0,6 mile
 • 1 gram = 0,04 ounce
 • 1 kilogram = 2,2 pounds

Stopcontacten in Engeland

Misschien weet je het nog van een eerdere reis naar Engeland: de stopcontacten zijn anders. Althans dat geldt voor de stekker die er gebruik wordt. De Britten gebruiken namelijk een stekker met drie pinnen. Om de stekkers te gebruiken die we hier in Nederland en België gebruiken heb je een verloopstekker nodig. Gelukkig kan je deze vrijwel over kopen. Hier in Nederland alsook in Engeland.

Lees ook: Originele dagactiviteiten in Londen

?c=943&m=1882950&a=387053&r=&t=html
Goedkope treintickets Londen tips
Vriendinnen weekendje Londen shoppen
Mannenweekend Londen
Romantisch weekendje weg