De metro in Londen
Eén van de populaire en snelle manieren om je in Londen te verplaatsen, is gebruikmaken van de metro. Dat geldt zowel voor het overbruggen van korte afstanden als voor langere trajecten. Het is bovendien een goedkope manier van reizen en er maken iedere dag dan ook miljoenen mensen gebruik van. De metro in Londen is in de wereld het oudste ondergrondse vervoersstelsel en bestaat dan ook al sinds 1863. Andere benamingen die je tegenkomt voor de metro in Londen zijn onder meer The Tube net als de London Underground. Aangezien er dagelijks wel drie miljoen mensen ondergronds reizen door de stad, is het wel eens erg druk. Helemaal als het vakantie is of tijdens spitsuren. Zie je een te drukke metro stoppen dan wacht je gewoon even op de volgende. Die komt er namelijk al snel aan.
Metro in Londen: zones, lijnen en stations
Kom je aan op je bestemming en wil je door de stad reizen dan biedt de metro in Londen je optimaal gemak. Het is wel handig om te weten hoe het metrosysteem precies in elkaar zit. Zo zijn er zes verschillende zones te onderscheiden, zijn er twaalf metrolijnen met elk een eigen kleur en telt de stad 275 metrostations. Zone 1 bevindt zich in centraal Londen, waar bezienswaardigheden zijn gelegen als Londen Eye, Buckingham Palace en Big Ben. Rond het centrum breiden de ringen van de zones 2 tot en met 6 het metronetwerk uit in verschillende richtingen. Het is gemakkelijk om na te gaan in welke zone jij je bevindt op basis van je hotel of andere accommodatie. Je hoeft alleen maar de wijk te weten om te zien welke metrozone van toepassing is. Een kaart met een overzicht van de metro in Londen biedt praktisch inzicht in het systeem met lijnen, kleuren, stations en zones.
Overzicht zones 1 tot en met 6:
Zone 1 omvat City of London, Camden, Hackney, Islington, Kensington & Chelsea, Lambeth, Southwark, Tower Hamlets en Westminster.
Zone 2 omvat Camden, Greenwich, Hackney, Hammersmith & Fulham, Islington, Kensington & Chelsea, Lambeth, Lewisham, Southwark, Tower Hamlets, Wandsworth en Westminster.
Zone 3 omvat Camden, Greenwich, Hackney, Islington, Lambeth, Lewisham, Southwark en Wandsworth.
Zone 4 omvat Greenwich en Lewisham.
Zone 5 en 6 omvatten de plaatsen buiten Londen net als de wijken buiten Inner London.
Herken de kleuren van de metrolijnen in Londen
Elke metrolijn in Londen heeft een eigen kleur. De Bakerlook Line is bijvoorbeeld bruin en de Central Line is rood. Zo is geel de kleur van Circle Line en groen de kleur van District Line. De metrolijn Hammersmith & City Line is herkenbaar aan de roze kleur en Jubilee Line is grijs van kleur. Paars staat voor de Metropolitan Line en zwart voor Northern Line. Zo is Piccadilly Line blauw gekleurd en moet je even opletten, want Victoria Line is lichtblauw. Dan is er nog een opvallende kleur die wel wat weg heeft van mint en turquoise en daar s de Waterloo & City Line aan te herkennen. Als je bij een metrostation aankomt, liggen er metrokaarten op zakformaat voor je klaar. Neem er één mee als je nog geen overzicht van de metro in Londen bij de hand hebt.
Goedkoop reizen met de metro in Londen
Er zijn verschillende manieren om goedkoop te reizen met de metro in Londen. Het meest populair zijn wat dat betreft de Visitor Oyster Card en de Travel Card. Het is ook mogelijk om met je bankpas te betalen en te reizen, maar dat verdient niet de voorkeur. Je betaalt dan in verhouding veel meer dan wanneer je van een Oyster Card of van een Travel Card gebruikmaakt. De bank brengt namelijk per transactie internationale bankkosten in rekening. De beide kaarten zijn te vergelijken met de ov-vervoersbewijzen zoals je in Nederland gewend bent. Denk maar aan de ov-chipcard of papieren reisbewijs. Bekijk de opties maar eens om te bepalen of de Oyster Card of de Travel Card voor jou het meest geschikt is.
Visitor Oyster Card: voordelig en flexibel reizen met smartcard
De Visitor Oyster Card is aan te raden als je plannen hebt om tijdens je verblijf veel met de metro in Londen en met ander openbaar vervoer te reizen. Deze kaart is al voor je vertrek online aan te schaffen. Je koopt de kaart met een bepaald tegoed en als dat op is, laad je de kaart weer op bij een oplaadpunt bij een metro- of treinstation. De Oyster Card is niet alleen voor de metro in Londen te gebruiken, maar ook voor bijvoorbeeld Gatwick Expres en andere vormen van openbaar vervoer. Zo kom je overal waar je wilt in deze metropool. Nog een voordeeltje is dat de smartcard voorziet in exclusieve kortingen bij onder meer winkels en restaurants. Bij de aanschaf van deze vervoerskaart betaal je overigens activeringskosten. Bestel je de kaart online dan krijg je deze aan huis geleverd. Doe dat niet twee dagen voor vertrek, want het kan maximaal zeven dagen duren.
Travel Card Londen: snel en goedkoop reizen met ov-kaart
De Travel Card Londen is een alles-in-een ov-kaart met een geldigheid van een dag tot zeven dagen. Deze kaart om met de metro in Londen te reizen is te koop op elk metrostation en treinstation of gemakkelijk vooraf online aan te schaffen. Bij de online aankoop kan je direct al kiezen voor een dagkaartje of zevendagenkaart of voor een andere optie. Daarbij is het mogelijk om ook de gewenste zones aan te geven. Bijvoorbeeld alleen reizen in zones 1 tot en met 4 of in de zones 1 tot en met 6. Bij de laatste optie reis je ook eenvoudig en voordelig vanaf de vliegvelden London City en Heathrow.
De Travel Card Londen is geen ov-chipkaart, maar een kaartje van papier die voor de metro en andere vormen van openbaar vervoer te gebruiken is. Net als bij de Oyster Card krijg je ook met de Travel Card kortingen, zoals voor de Emirates Air Line kabelbaan en de Thames River Boats. Bij het reizen laat je de kaart zien aan de conducteur of buschauffeur of je scant het kaartje. Houd er rekening mee dat bij de keuze voor een Off Peak Travelcard je niet mag reizen voor 9.30 uur in de ochtend van maandag tot en met vrijdag.
Kosten van een enkele reis
Ben je niet van plan om vaak van de metro in Londen gebruik te maken dan kan je altijd een single journey kaartje kopen. De kosten daarvan variëren, maar houd wel rekening met een bijna dubbele prijs dan wanneer je van een Oyster Card of Travel Card gebruikmaakt. De kosten van een enkele reis hangen ook van de zones af. Reis je alleen door zone 1 en 2 in centraal Londen dan is de prijs het laagst. Je betaalt net even wat meer als je door alle zes zones wilt reizen. Overigens valt Heathrow vliegveld onder zone 6.
Bezoek bezienswaardigheden met de metro
Londen biedt geweldig veel bezienswaardigheden en je wilt er tijdens je stedentrip of langer verblijf natuurlijk zoveel mogelijk zien. Er zijn overigens meerdere bezienswaardigheden die op loopafstand van elkaar zijn gelegen. Zo hoef je niet voor elke attractie direct weer de metro in Londen te nemen. Het is wel handig om te weten met welke metrolijnen een aantal populaire bezienswaardigheden te bereiken zijn. Zo reis je via de metrolijnen Circle en District naar de Tower Bridge, de London Eye en naar de Tower of Londen. De metrolijnen Circle, District en Victoria brengen je naar Buckingham Palace. De lijn Central biedt de mogelijkheid om naar St. Paul’s Cathedral te gaan en Regent’s park is met verschillende metrolijnen te bereiken. Bijvoorbeeld met Circle en Jubilee net als met Metropolitan en met Hammersmith & City.
Ingang en richting van de metro
De metro in Londen is uitgebreid en groot en gaat alle kanten op. Om te weten welke richting een metro op gaat, hoef je alleen maar met de winrichtingen rekening te houden. Er zijn dan ook vier richtingen te onderscheiden, namelijk Southbound, Eastbound, Westbound en Northbound. Kom je bij de ingang van het perron van een metrostation dan staat daar duidelijk op vermeld waar je heen moet om een bepaalde metrolijn te nemen. Elk volgend station van de betreffende metrolijn staat er eveneens op vermeld. Ben je in de metro dan hoef je alleen maar naar de rand bij het plafond te kijken om te zien wat de opeenvolgende haltes zijn. Loop je door Londen en wil je de metro pakken dan hoef je alleen maar te letten op een rode cirkel met een blauw streep en de tekst ’underground’. De ingang is dan vlakbij je in de buurt.
Openingstijden van de metro
De metro in Londen kent bepaalde openingstijden. Op werkdagen is de metro toegankelijk vanaf 05.00 uur in de ochtend en is de sluitingstijd 00.30 uur. Op zondagen en op feestdagen is de metro later geopend vanaf 06.30 uur in de ochtend en is de sluitingstijd 00.00 uur. Ben je met de kerst in Londen? Op 25 december rijdt er in verband met de kerst geen enkele metro in Londen. Dat geldt eveneens voor vrijwel al het andere openbaar vervoer.