Geldzaken in Londen

Binnenkort voor een stedentrip naar Londen of als zakenreis naar de wereldstad? Dan is het natuurlijk fijn om te weten hoeveel BTW er betaalt wordt en hoe de Britse pond er voor staat na de Brexit. Op deze pagina behandelen we de meest gestelde vragen over geldzaken. Zit je vraag er niet tussen? Stel je vraag dan per mail aan onze redactie.

Wanneer je naar Londen of een ander vreemd land gaat, dan is het verstandig om je bank te informeren over je reis. Als extra veiligheidsmaatregel zouden zij dan vreemde transacties in de gaten kunnen houden. Mocht je toch bank moeten contacteren dan kan dit vaak via het internet of app regelen. Maak je gebruik van een mobiel bankieren applicatie, doe dit dan nooit via de openbare WiFi-kanalen.

Openbare internetkanalen zijn namelijk niet heel betrouwbaar en worden vaak door hackers gebruikt om inloggegevens te vergaren. Kies daarom altijd voor 3G of 4G. Heb je onverwachts toch geld nodig, maar wil het overmaken niet lukken? In dat geval kan je Nederlandse bank ook geld overmaken naar een lokale Britse bank. Neem in dat geval wel geldige legitimatie mee.

 

De Britse pond

Ondanks dat Groot-Brittannië tot de Europese Unie behoort gebruikt het niet de Euro. De Britse pond, staat door de Brexit, onder druk maar is al tientallen jaren de valuta. Geld wisselen kan in Engeland zelf, maar ook in Nederland is het mogelijk om geld alvast te wisselen voor de Britse Pond. Houd er in dat geval rekening mee dat je per transactie een kleine commissie betaalt voor het wisselen naar een vreemde valuta. Dit geldt ook als je eenmaal in Londen aan het shoppen bent.

Wisselen kan in Nederland bij de kantoren van GWK Travelex. Deze zijn te vinden in alle grote steden en op veel treinstations. Geen Travelex in de buurt, dan kan je ook online veilig de Britse pond bestellen.

 

BTW tijdens het winkelen

De Britse BTW wordt VAT (Value Added Tax) genoemd. De hoogte hiervan is vergelijkbaar met die van Nederland. De VAT is 20% en is van toepassing op de meeste goederen en diensten. Alleen voedingsmiddelen, boeken en kinderkleding zijn uitgesloten van deze VAT.

Het is mogelijk om de toegevoegde belasting terug te krijgen. Dit is echter alleen mogelijk voor bezoekers die niet woonachtig zijn in de Europese Unie en niet langer dan 3 maanden in Groot-Brittannië verblijven. Helaas is het voor Nederlanders dus niet mogelijk om VAT terug te vragen. Dit wordt wellicht anders als het land de Europese Unie verlaat.

Kom je op basis van de bovenstaande alinea in aanmerking voor een belastingteruggave, vraag dan bij de winkel zelf een VAT 407-formulier. Let op: niet alle winkels doen hieraan mee. Sommige doen het zelfs pas vanaf een minimale besteding van 75 pond.

 

Geldautomaten in de stad

In heel Groot-Britannië zijn cash machines te vinden. In Engeland, Schotland en Wales worden deze ATM’s genoemd. Deze zijn in Londen veelvoudig te vinden in grote, drukke winkelstraten. Ook in supermarkten, treinstations, winkelcentra en bij de metro kan je de Britse pond opnemen.

Is Engels niet helemaal je taal, dan kan je natuurlijk ook een andere taal selecteren in het startmenu van de pinautomaat. Liever niet pinnen in het buitenland? Bestel gemakkelijk en veilig de Britse pond via GWK Travelex.

 

Betalen met pinpas of credit card

Controleer voordat je naar de stad gaat of je pinpas wel te gebruiken is buiten Nederland. Tegenwoordig kan dit gemakkelijk online of via de mobiel bankieren app. In dat geval dien je de buitenlandmodule aan te zetten.

Gelukkig zijn de meeste Nederlandse bankpassen automatisch te gebruiken in het buitenland. Kijk daarom even op de bankpas, is deze voorzien van het Maestro-logo, dan zit je goed. Neem bij twijfel even contact op met je bank. Dat is wel zo fijn.

Ook in Londen betaal je met je bankpas gewoon contactloos, maar niet alle winkels ondersteunen dat. Gebruik je de creditcard dan is het goed om te wetend dat Visa en Mastercard het meest geaccepteerd worden.

Buiten de grote winkelstraten en op de lokale markten is het niet altijd mogelijk om met een pinpas of credit card te betalen. Zorg er daarom voor dat je altijd genoeg contant geld op zak hebt. Soms is er zelfs een minimumbedrag van 5 pond ingesteld.

Geld bij een ATM opnemen kan met zowel een credit card als met een ‘gewone’ bankpas.

?c=943&m=1882950&a=387053&r=&t=html
Goedkope treintickets Londen tips
Vriendinnen weekendje Londen shoppen
Mannenweekend Londen
Romantisch weekendje weg