Openbaar vervoer in Londen

Als je in Nederland een beetje bekend bent met het openbaar vervoer: trein, bus en metro, dan moet je je in Londen wel kunnen redden. Ben je een leek op het gebied van het openbaar vervoer, dan kan je beter deze blog goed in je opnemen of opslaan. Nu zonder dollen.

Het lijkt misschien overweldigend, maar dat valt wel mee. Het is weliswaar in een ‘vreemd’ land, maar in wezen is het openbaar vervoer in Londen niet heel anders dan in Nederland. Bovendien heb je tegenwoordig handige applicaties die je precies vertellen welke trein, bus of metro je moet pakken.

Openbaar vervoer in Londen

Om het openbaar vervoer en de tarieven in Londen te begrijpen is het goed om te weten dat de stad is opgedeeld in zones. Deze zogeheten Travel Zones bepalen het tarief voor de rit.

Maak je een reis binnen dezelfde zone, dan betaal je hetzelfde tarief. Reis je tussen meerdere zones, dan wordt het tarief hoger.

Kaartjes of een Travelcard?

Net als in Nederland kan je voor een ritje met het openbaar vervoer een los kaartje kopen. Natuurlijk is dat niet altijd even handig. Daarom kan je ook kiezen voor een London Travelcard of de Oyster Card.

Beide kaarten zijn op den duur een goedkopere keuze. Ben je daarom in Londen voor een 2-daagse stedentrip of langer, dan raden wij je een ov-kaart aan. Deze kan je bestellen via VisitBritain.

Met het gebruik van een London Travelcard of Oyster Card bespaar je jezelf veel tijd. Je hebt namelijk geen lange wachtrijen en loopt zo door.

Ben je van plan om met het vliegtuig naar Londen (Heathrow) te gaan, dan is een 1 Day Travel Card misschien wel handig. Het vliegveld valt namelijk binnen zones 1-6. Hierdoor reis je van en naar het vliegveld en het centrum met een en dezelfde kaart!

Vervoer per metro

Net als Amsterdam kent Londen een eigen metronetwerk. Dit uitgebreide netwerk wordt de London Underground genoemd. Dit is het meest gebruikte vervoersmiddel binnen de stad. De Londenaren zijn er dol op.

Je kan natuurlijk een reisgids aanschaffen met alle plattegronden, maar deze zijn vaak ook op het station zelf (gratis) verkrijgbaar. Of download geheel gratis een plattegrond voor je smartphone.

Met de bus in Londen

Naast het metronetwerk zin er ook nog de karakteristieke rode dubbeldekkerbussen. Deze zijn natuurlijk perfect om meer van de stad te kunnen zien. Het is echter niet de mees efficiënte manier om je voort te bewegen. Ben je slechts 1 dagje in Londen, dan kan je beter de metro nemen.

Het drukke verkeer is namelijk vaak een boosdoener voor bussen. Met name de rode dubbeldekkerbussen rijden nauwelijks op schema. De bus is voor veel Londenaren wel een oplossing, omdat het metronetwerk niet alle bestemmingen dekt.

Tip: Bus 24 rijdt langs diverse bezienswaardigheden en drukke bezochte plekken. Hierdoor creëer je je eigen mini bustour. Enorm handig en het kost je slechts een fractie van de gebruikelijke georganiseerde bustours.

Trein in Londen

Je kan natuurlijk vanuit Nederland met de trein naar Londen afreizen. Dit is een voordelige en milieuvriendelijke manier van reizen. Maar in Londen zelf zul je verder weinig gebruikmaken van de trein. Binnen de eerste zones van de stad heb je echter wél de mogelijkheid om de Londen Overground te gebruiken.

Bijvoorbeeld als je naar Hampton Court Palace gaat kan je de London Travelcard of Oystercard gebruiken!

Het openbaar vervoer tijdens Kerstmis

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: tijdens Kerstmis rijdt het openbaar vervoer in Londen niet. Helemaal niets.

Het complete netwerk aan treinen, metros en bussen ligt plat op 1e kerstdag. Dit geldt overigens niet alleen voor Londen, maar in heel Groot-Britannië zit men thuis bij de familie.

Het ligt dus voor de hand om de benen wagen te nemen.  Er rijden wel taxi’s maar veel minder dan normaal. Ook de tarieven van taxi’s liggen op 1e kerstdag een stuk hoger. Mocht je echt een taxi nodig hebben, dan adviseren wij je om de taxicentrale te bellen.

Alternatief vervoer

Natuurlijk kan je dus lopen, maar van Oost naar West lopen duurt wel even. Je kan natuurlijk ook een fiets huren. Het huren van fietsen verloopt eigenlijk hetzelfde als in Nederland op treinstations.

Door heel de stad zijn circa 750 locaties waar je een fiets kan ophalen en stallen. Met ruim 11.500 fietsen verspreid over de stad is er altijd wel eentje beschikbaar. Voor drukte op de weg hoef je met Kerstmis in ieder geval niet bang te zijn.

Tot slot is het huren van een fiets ook nog eens supergoedkoop. Voor slechts 2 pond per dag huur je al een fiets! Zet ‘m wel goed op slot!

?c=943&m=1882950&a=387053&r=&t=html
Goedkope treintickets Londen tips
Vriendinnen weekendje Londen shoppen
Mannenweekend Londen
Romantisch weekendje weg