Kerstmis in Londen

jul 1, 2023

Kerstmis in Londen is bijna net zo groot als dat het in Amerika wordt gevierd. Je kent het beeld wel uit de films: feestelijk verlichte straten, etalages vol met kerstversiering en kerstmuziek in de winkels. Vanaf halverwege november gaat daar de sfeerverlichting aan en is heel de stad in kerstsfeer.

In tegenstelling tot Nederland wordt er in Engeland alleen de eerste kerstdag gevierd. Dat betekent vanzelfsprekend dat alle attracties, bezienswaardigheden en winkels gesloten zijn. Het openbaar vervoer ligt plat en taxi’s rijden maar met mondjesmaten. Mocht je dan toch een taxi kunnen aanhouden, dan liggen de prijzen een stuk hoger dan normaal gesproken.

Bekijk ook: Wat te doen in Londen

Wil je ‘s avonds met Kerstmis of Kerstavond uiteten in de stad, dan is het verstandig om vooraf te reserveren. Restaurants zitten vaak al weken van tevoren volgeboekt. Tweede kerstdag kent men dus niet in Engeland, maar wel is een groot aantal vrij op deze dag. De winkels, bezienswaardigheden en attracties gaan daarom de dag na Kerstmis gewoon open. Een uitzondering op deze regel is Harrods, zij hebben twee dagen de deuren gesloten.

Sfeerverlichting in de stad

Wat te doen in december in Londen

Vanaf november is heel de stad dus verlicht en in kerstsfeer. Vanaf dat moment is het heerlijk shoppen in Londen en zijn ook de eerste kerstaanbiedingen. Natuurlijk kan je in de weken voorafgaand aan de feestdagen ook andere dingen doen.

Zo zijn er een aantal ijsbanen in en rondom het centrum van de stad. In Hyde Park is er een prachtige ijsbaan te vinden in Winter Wonderland. Daarnaast kan je ook bij de Londen Eye en bij Somerset House een ijsbaan vinden. Je eigen Noren meenemen is niet nodig, je kan ze bij de ijsbaan huren. Reserveren zal op doordeweekse dagen niet nodig zijn, op vrijdagmiddag en in het weekend kan reserveren handig zijn.

Ben je gedurende de feestdagen in Londen en heb je de kinderen meegenomen, dan kan je terecht bij Harrods, Hamleys en Selfridges. Daar kunnende kinderen namelijk op de foto met een echte kerstman. Bovendien wordt er in speelgoedzaak Hamleys regelmatig demonstraties gegeven van speelgoed. Kortom: heel leuk voor de kinderen, maar vaak wel extra druk tijdens de feestdagen.

Last but not least is er in december een 20 meter hoge kerstboom te vinden. Deze staat op het Trafalgar Square plein en is compleet versierd met kerstballen en lampjes. De kerstboom is inmiddels niet meer weg te denken tijdens de feestmaand en wordt ieder jaar geschonken door de Noorse stad Oslo. Als dank voor de hulp van de Engelsen tijdens de Tweede Wereld Oorlog.

Vanaf 1 december worden de lampjes in de boom aangestoken middels een ceremonie. Ook worden er dagelijks kerstliederen gezongen door een koor en zijn er meerdere activiteiten voor jong en oud.

Bekijk ook: Treintickets al voor 59 euro per persoon.

Winter Wonderland

Vanaf november wordt Hyde Park omgetoverd tot Winter Wonderland. Het park is dan de Winter Efteling in het klein. Je kan er schaatsen, Duitse gluhwein drinken en heerlijke braadworst nuttigen.

Kerst shoppen londen

Daarnaast kent dit Winter Wonderland de grootste outdoor ijsbaan van Engeland. Je kan er schaatsen huren en genieten van alle wonderen die het park te bieden heeft. Er zijn tal van attracties om je enkele uren mee te vermaken. Zeker als je stedentrip maakt met de kinderen is dit een absolute must.

Meer weten over dit evenement en kijken wanneer het park er staat, kijk dan op de website van Winter Wonderland

Kerstmarkten in Londen

Wie in december eens wat anders wilt dan de Duitse of Nederlandse kerstmarkten kan ook in Londen terecht. Naast kerstshoppen is de stad namelijk ook uitermate geschikt om te bezoeken in het kader van een kerstmarkt. De stad kent namelijk meerdere kerstmarkten waardoor je de hele dag zoet bent.

Kerstshoppen in Londen

December is de mooiste tijd van het jaar. Als jij ook het hele jaar uitkijkt naar de feestdagen dan moet je absoluut een keer in december naar Londen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een kerstmarkt bezoeken in Engeland niet veel duurder dan in Duitsland.

Kerstdorpje Londen

Tijdens Boxing Day scoor je o.a. kerstdorpjes met 75% korting

Een treinticket naar Londen heb je immers als vanaf 59 euro per persoon. Je neemt in dat geval de eerste trein om 06:18 en neemt aan het eind van de middag de trein terug naar Nederland. Zo kan je een dagje kerstshoppen zonder direct ook te moeten overnachten. Wil je er wel een leuk weekendje van maken, dan kan je natuurlijk voor een overnachting kiezen en de volgende dag terug reizen met de trein.

Tijdens je verblijf in Londen kan door de prachtig versierde straten zoals Oxford Street, Regent Street en Bond Street genieten van alle kerstversiering. Ook de grootste warenhuizen pakken uit met deze dagen. Zo is Harrods van top tot teen versierd. Alle verdiepingen van het warenhuis ademen de kerstsfeer. De zevende verdieping staat zelfs geheel in het teken van kerst.

Harrods

Een stedentrip naar Londen is niet compleet zonder een bezoekje te brengen aan Harrods. Ook wanneer het geen kerstmis is moet je een kijkje nemen in Harrods. Vanaf oktober kan je al terecht bij het warenhuis voor vrijwel alles dat met het feest te maken heeft. Van simpele accessoires tot kerstballen en geschenksets. Kerstshoppen in Harrods is niet alleen leuk voor haar, maar ook voor alle mannen. Andere verdiepingen staan namelijk vol met gadgets en electronica. Neem wel een telefoon mee, want je raakt elkaar gemakkelijk kwijt.

Selfridge

De tweede grote keten is Selfridge. Dit warenhuis is eveneens ongekend groot en heeft ook een eigen kerstafdeling waar je de leukste souvenirs koopt. Bijkomend voordeel is dat de producten hier een stukje goedkoper zijn dan die bij Harrods. Voor beide ketens geldt dat ze in december een eigen kerstman hebben rondlopen.

Boxing Day: The day after Christmas

Boxing Day is de dag na Kerstmis (voor ons tweede kerstdag). De Engelsen hebben die dag namelijk Boxing Day. De grote uitverkoop start en winkelketens verkopen hun overgebleven kerstspullen met tot 75% korting. Winkels zijn op deze dag extra vroeg geopend en sluiten ‘s avonds pas laat.

In populaire winkelstraten als Oxford Street, Regent Street en Bond Street is het op deze dag extra druk. Zoals eerder aangegeven zijn alle Engelsen namelijk gewoon vrij op deze dag en daar maken zij graag gebruik van. Harrods is op 25 en 26 december geheel gesloten. Daar start ieder jaar op 27 december om 09:00 uur Boxing Day.

Heb jij nog tips voor een verblijf in Londen in december? Laat het ons weten.

?c=943&m=1882950&a=387053&r=&t=html
Goedkope treintickets Londen tips
Vriendinnen weekendje Londen shoppen
Mannenweekend Londen
Romantisch weekendje weg