Met de auto naar Londen
Er zijn veel manieren om naar Londen te reizen en één daarvan is met de auto naar Londen te gaan. Daarbij heb je bovendien de keuze op welke manier je met de auto gaat. Zo is het mogelijk om de boot naar Engeland te nemen of om via de kanaaltunnel de oversteek te maken. Ga je via de Eurotunnel zoals de kanaaltunnel heet dan reis je in je eigen auto op de trein naar Londen. Deze optie is overigens niet mogelijk als je een LPG auto hebt, want die is niet toegestaan op de trein. Beide vormen van reizen met de auto naar Londen bieden gemak en comfort. Er zijn overigens wel verschillen in prijs en in de snelheid, zodat je eventueel daar je keuze op kan baseren.
In de auto naar Londen op de veerboot
Een voordelige manier om met de auto naar Londen te reizen, is door de veerboot te nemen. Daarbij heb je de keuze uit verschillende plaatsen om te vertrekken. De snelheid waarmee je in Engeland bent, hangt van de plaats van vertrek af. Zo vaar je in anderhalf uur vanaf Calais in Frankrijk naar Dover in Engeland.
Je doet er twee uur over als je vanuit Duinkerken in Frankrijk naar Dover vaart. De langste overtocht heeft de Hoek van Holland als vertrekpunt, waarbij je in Harwich aankomt na vijf uur en dertig minuten varen. Er vertrekt tweemaal per een veerboot vanaf Hoek van Holland. De veerboot vanuit Calais gaat meer dan twintig keer per dag naar Engeland en vanuit Duinkerken vertrekken twaalf keer per dag boten.
Het is overigens ook mogelijk om met de auto naar Londen te gaan als je een caravan meeneemt. Een aanhanger achter de auto is eveneens toegestaan net als dat je met een camper de boot naar Londen kan nemen. Je moet alleen wel met de hoogtelimieten en lengtelimieten rekening houden, maar dat is doorgaans geen probleem.
-
- Calais: anderhalf uur
-
- Duinkerken: twee uur
-
- Hoek van Holland: vijfenhalf uur
Kosten met de auto op de boot naar Engeland
De kosten voor een reis naar Engeland met de auto op de boot variëren. Een enkele reis met een Stena Line ferry vanuit de Hoek van Holland naar Harwich start vanaf 72,40 euro enkele reis (2021). Vanuit Calais zijn er meerdere rederijen die de overtocht aanbieden, zoals Ferry P&O net als Ferry DFDS. De prijzen variëren, waarbij je de keuze hebt uit verschillende soorten tickets, zoals met of zonder flexibel karakter. Vanuit Duinkerken is er op dit moment één veerboot exploitant die de gelegenheid biedt om op de boot met de auto naar Londen te reizen. Dat is DFDS Seaways en voor een afvaart vanuit Duinkerken zijn er eveneens verschillende ticketopties beschikbaar.
In de auto op de trein naar Londen
Wil je niet met de veerboot dan is er een alternatief om met de auto naar Londen te reizen. Je neemt dan gewoon de trein naar Londen en blijft in je eigen auto zitten tot je in Engeland bent aangekomen. De Eurotunnel Le Shuttle voorziet in een hele snelle reistijd van vijfendertig minuten voor de oversteek. Je auto komt in de autowagon van de autotrein te staan en daar blijf je in je auto zitten. De reistijd van Calais naar Folkestone in Engeland is kort, maar je moet wel rekening houden met de tijd voor het inchecken en inrijden. Houd rekening met een half uur tot een uur tijd. Doorgaans is de reistijd een uur sneller dan de meeste veerboten. Het voordeel is dat je met maximaal negen personen mag reizen, waarbij je slechts één ticket voor de auto hoeft aan te schaffen. Een ander voordeel is dat er per uur meerdere treinen door de kanaaltunnel reizen. Kom je met de trein aan in Folkestone dan is het in de auto nog ongeveer anderhalf uur rijden voordat je in Londen bent. Er is vanaf de treinterminal een rechtstreekse verbinding met de snelweg M20 die van Dover naar Londen gaat.
Kosten met de auto op de trein naar Engeland
De kosten van het reizen met de auto naar Londen door de trein naar Folkestone te nemen, variëren. De hoogte van de kosten zijn namelijk onder meer afhankelijk van het type ticket, model auto, aantal dagen verblijf en van de dag. Zo betaal je meer naarmate je langer in Engeland verblijft.
Autorijden in Engeland en parkeren in Londen
Als je met de auto naar Londen reist ongeacht of je de boot of trein neemt, rijd je op de weg aan de linkerkant. Dat is in het begin natuurlijk even aanpassen omdat het onnatuurlijk voelt, maar het went snel. Het verkeer op de snelwegen in Engeland is qua drukte overigens te vergelijken met dat in Nederland. In Londen zelf is het wel veel drukker met auto’s en rijdt het minder prettig. Vooral in het centrum zijn veel eenrichtingswegen en kom je nogal eens in smalle straten terecht.
Bovendien is er in het centrum van Londen weinig parkeergelegenheid en is betaald parkeren vrijwel overal van toepassing. Let er bij het parkeren bovendien op dat er een tijdslimiet geldt voor twee uur of vier uur. Er zijn in Londen wel meerdere parkeergarages om de auto neer te zetten, zoals in Soho, Oxford Street, Chinatown, Park Lane, Victoria en Knightsbridge, Trafalgar Square en Leicester Square. Deze parkeergarages zijn van Q-Park en het is mogelijk om voordat je met de auto naar Londen gaat alvast een parkeerplaats te reserveren.
Tol betalen in Londen
Kom je met de auto in Londen dan dien je met het betalen van een soort tol rekening te houden in de vorm van Congestion Charge. Deze tol is ingevoerd om automobilisten zoveel mogelijk uit het centrum te weren en om in een betere verkeersdoorstroming te voorzien. Deze zone bevindt zich tussen Earl’s Court, Shephard’s Bush, Olympia en Tower Bridge. Je ziet de Congestion Charge Zone op borden staan die langs de weg staan opgesteld. Een dergelijk bord is herkenbaar aan een rondje met een letter C in het midden. Ook op de weg zijn markeringen te zien met een rode cirkel en witte C. Reis je met de auto naar Londen en kom je door de speciale zone dan is het belangrijk te weten dat je de vergoeding vooraf dient te betalen of voor middernacht op de dag dat je in de zone terecht bent gekomen.